Konzumiranje omega-3 masnih kiselina vodi do poboljšane funkcije mozga

Prehrana igra važnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnoj funkciji. Omega-3 masne kiseline, osim uloge u zaštiti srca i krvožilnog sustava, smatraju se posebno važnim za neurološki napredak od ranih godina života.

Plava riba izvor je esencijalnih višestruko nezasićenih masnih kiselina koje čovjek ne može sam sintetizirati, a unosimo ih prehranom. Riječ je o omega-3 masnim kiselinama, EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska), koje osim svojih već poznatih zaštitnih protuupalnih uloga, sudjeluju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a u novije vrijeme postoje različite studije koje ukazuju na poboljšanja moždanih funkcija i kognitivnog razvitka u djece.

Istraživanje

Jedna od studija koja jasno dokazuje ovu teoriju je studija provedena na Sveučilištu u Copenhagenu uz suradnju Waterloo Sveučilišta u Ontariu. Obuhvaćeno je istraživanje među djecom između 8 i 9 godina starosti, na slučajnom uzorku od 199 osoba. Djeca su bila pozvana ukoliko žele uz pristanak roditelja sudjelovati u istraživanju o učinku omega-3 masnih kiselina, na period dug 12 ± 2 tjedana. Istraživanje je završilo 99 % djece, odnosno njih 197. Djeca su bila podijeljena na dvije skupine: ona koja su u svoju prehranu uvrstila oko 300 g/tjedno plave ribe ili istu količinu mesa peradi. Na kraju su se pomoću testova i različitih upitnika uspoređivali pažnja, memorija, brzina obrade informacija, izvršne funkcije i analiziran je sastav masnih kiselina u eritrocitima, koji daje jasan uvid istih u periodu od 3 mjeseca.

Rezultati

Pokazalo se da su djeca koja su konzumirala plavu ribu imala 2,3 % više omega-3 masnih kiselina u eritrocitima nego djeca koja su konzumirala meso peradi. Ukupni rezultat kognitivnih sposobnosti imao je tendenciju poboljšanja za 0,17 bodova kod djece koja su u prehranu uvrstila ribu. Za analizu emocija i ponašanja kod djece roditelji su odgovarali na različite tipove upitnika gdje se ispostavilo da su poteškoće u tom dijelu smanjene kod djece koja su konzumirala plavu ribu, što se odrazilo u poboljšanju ukupnih socioemocionalnih funkcija.

 

Preporuka za unos ribe kod zdravog čovjeka je barem 2 puta tjedno, a istraživanja pokazuju da ne konzumiramo dovoljno ribe.

Unosite li dovoljno omega-3 masnih kiselina?

Za više savjeta oko pravilne prehrane i odabira namirnica obratite nam se s povjerenjem i navratite u naše savjetovalište!

 

Literatura:

Teisen, M.N, Vuholm, S., Niclasen, J., Aristizabal-Henao, J.J., Stark, K.D., Geertsen, S.S., Damsgaard, C.T., Lauritzen L. (2020) Effects of oily fish intake on cognitive and socioemotional function in healthy 8-9-year-old children: the FiSK Junior randomized trial. Am J Clin Nutr, 112, 74–83.